"śliwka w czekoladzie" z kakao na zimę

1 godz. 20 min.
2 puszki po 0,5 l
Janna, stock.adobe.com
0

Już podzieliłem się z Tobą przepisem na dżem "wiśnia w czekoladzie". Proponuję przygotować podobny przysmak ze śliwek-oryginalny, umiarkowanie kwaśny, z wyraźnym czekoladowym posmakiem. Aby zaoszczędzić pieniądze, czekoladę zastąpimy kakao w proszku. Okazuje się bardzo smaczne!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Śliwki opłucz, podziel na połówki i usuń pestki. Pokrój miąższ na plasterki.

Połącz kakao i cukier.

Wlej wodę do rondla, dodaj mieszankę cukru kakaowego. Na małym ogniu, mieszając, doprowadzić masę do wrzenia.

W gotującym się syropie umieść przygotowane kawałki śliwek, wymieszaj i ponownie zagotuj. Gotuj dżem na małym ogniu, mieszając i usuwając piankę przez 1 godzinę.

Wlej wrzący dżem do wcześniej wysterylizowanych słoików, szczelnie zamknij, odwróć do góry nogami, zawiń i ostudź. Schłodzony dżem "śliwka w czekoladzie" przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy