pieczenie 22.01.2022

ciasto dyniowe

2 godz. 15 min.
8 porcji
Ciasto dyniowe
M.studio, stock.adobe.com
0

W zimnych porach roku chcę, aby jedzenie było nie tylko zdrowe, ale także jasne. Na taką okazję ciasto dyniowe jest po prostu idealne. Pyszne, piękne i bardzo aromatyczne! Najlepiej podawać z ciepłym mlekiem lub kakao.

Składniki

do testu:
do nadzienia:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Przesiej mąkę do szerokiej miski, dodaj sól i zmiękczone masło.

Zmiel masę rękami, aż utworzy się drobny okruch.

Dodaj lekko ubite jajko, esencję waniliową i zagniataj plastikowe ciasto.

Uformuj kulkę, przykryj ręcznikiem i wstaw do lodówki na 40 minut.

Obierz dynię, nasiona i pokrój w drobną kostkę.

Włóż dynię do rondla, zalej zimną wodą i gotuj, aż płyn całkowicie odparuje.

Zmiel blenderem do uzyskania gładkości.

Rozwałkuj ciasto na ciasto o średnicy dopasowanej do formy.

Przykryj formę papierem do pieczenia, ułóż półfabrykat ciasta.

Ubij mikserem puree z dyni ze śmietaną, cukrem i przyprawami.

Włóż powstałą masę do formy z ciastem i wyślij na 55-60 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy