pieczenie 30.03.2022

budyń twarogowy z dynią

1 godz. 10 min.
4 porcje
Budyń twarogowy z dynią
Peredniankina, stock.adobe.com
0

Twarożek to cudowna baza do lekkich i przewiewnych puddingów. I nie ma tu żadnych komplikacji-tylko kilka małych sekretów, które omówię dalej w przepisie. Dziś przygotujemy budyń twarogowy z pachnącą dynią.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój dynię w drobną kostkę i lekko usmaż na łyżce masła.

Dodaj brązowy cukier i smaż do karmelizacji. Odłóż na bok.

Oddziel żółtka od białek i ubij żółtka, twaróg i cukier w blenderze.

Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj.

Ubij schłodzone białka w puszystą pianę. Delikatnie wymieszaj je w cieście szpatułką.

Dodaj dynię, ponownie wymieszaj i włóż wszystko do formy.

Piec budyń w piekarniku o temperaturze 180 stopni przez około 45 minut.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy