pieczenie 22.01.2022

francuskie rogaliki z wiśniami

40 min
10 porcji
Francuskie rogaliki z wiśniami
Aleksiej Donenko, stock.adobe.com
0

Aromatyczny rogalik z chrupiącą skórką i słodko-kwaśnym nadzieniem wiśniowym jest niesamowicie pyszny! Kup ciasto francuskie w sklepie, a pieczenie nie zajmie ci dużo czasu. Do nadziewania wiśni lepiej używać świeżych lub konserwowych.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Rozmrozić ciasto w temperaturze pokojowej.

Opłucz wiśnie, osusz na ręczniku i usuń pestki.

Umieść wiśnie w durszlaku, dodaj cukier i skrobię kukurydzianą, wymieszaj.

Rozwałkuj ciasto cienko, poruszając się w jednym kierunku. Wytnij te same Trójkąty.

Połóż kilka wiśni na szerokiej krawędzi i delikatnie zwiń luźną bułkę. Powtórz kroki z pozostałymi półfabrykatami i wiśniami.

Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia, ułóż rogaliki, pozostawiając między nimi wystarczająco dużo miejsca.

Poluzuj jajko widelcem i za pomocą silikonowej szczotki posmaruj rogaliki.

Piecz przez 10 minut w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 210 stopni, następnie zmniejsz do 180 stopni i kontynuuj gotowanie przez kolejne 15 minut.

Rogaliki ułożyć na talerzu i posypać cukrem pudrem.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy