pieczenie 22.01.2022

rogaliki z gotowanym skondensowanym mlekiem i orzechami

45 min
14 porcji
Rogaliki z gotowanym skondensowanym mlekiem i orzechami
kcuxen, stock.adobe.com
0

Następnym razem, gdy będziesz w sklepie, kup ciasto francuskie. Bardzo łatwo jest zrobić z niego przepyszne rogaliki. Nadzienia mogą być bardzo różnorodne. Proponuję użyć gotowanego skondensowanego mleka i orzechów.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Rozmrozić ciasto francuskie w temperaturze pokojowej.

Lekko osusz orzechy na patelni i zmiel je w blenderze.

Wymieszaj część orzechów ze skondensowanym mlekiem, resztę pozostaw do posypania.

Rozwałkuj ciasto na żądaną grubość i pokrój w identyczne trójkąty.

Połóż trochę nadzienia na szerokiej krawędzi. Wsuń boki do środka i zwiń luźne bułki. Powtórz kroki z pozostałymi półfabrykatami i nadzieniem.

Ułóż rogaliki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj lekko wstrząśniętym jajkiem.

Piec 10 minut w 210 stopniach, a następnie kolejne 10-15 minut w 180 stopniach.

Gotowe rogaliki posyp cukrem pudrem i pozostałymi orzechami.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy