pieczenie 22.01.2022

ciasto z nadzieniem z dyni i gruszki

2 godz. 0 min.
6 porcji
Ciasto z nadzieniem z dyni i gruszki
BillionPhotos.com, stock.adobe.com
0

Lepsze niż zwykłe ciasto dyniowe może być tylko ciasto dyniowe z gruszką. Wizualnie różnica jest prawie niezauważalna, ale smak nadzienia staje się jeszcze ciekawszy, delikatniejszy i bardziej pikantny. Pamiętaj, aby dodać swoje ulubione przyprawy!

Składniki

ciasto:
  • mąka - 200 g
  • masło - 140 g
  • sól - 1 szczypta
  • woda (lodowa) – 2 art.
farsz:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Włóż pokrojone w kostkę masło, mąkę i sól do miski blendera i zmiksuj wszystko w wilgotną bułkę tartą.

Wlej lodowatą wodę, szybko zagniataj ciasto, zawiń w folię i wyślij do lodówki.

Gotuj dynię pokrojoną w kostkę przez około 20 minut i zmiksuj.

Wymieszaj ser śmietankowy z cukrem i dodaj kawałek po kawałku do masy jajecznej.

Dodaj puree z dyni do nadzienia i dokładnie wymieszaj.

Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj i włóż do formy, tworząc małe boki. Średnica mojej formy to 23 cm.

Gruszki obrać i wydrążyć, drobno posiekać i ułożyć na cieście. Na wierzch napełnij wszystko nadzieniem.

Umieść pojemnik z wodą na dnie piekarnika. Piec ciasto w 160 stopniach przez około godzinę, pozostawić do ostygnięcia w temperaturze pokojowej i wstawić do lodówki na kilka godzin.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy