pieczenie 22.11.2022

rogaliki z ciasta francuskiego

1 godz. 0 min.
7 porcji
Rogaliki z ciasta francuskiego
Lola Fdez. Nogales, stock.adobe.com
0

Trudno wyobrazić sobie prostszy przepis na domowe wypieki. Rogaliki francuskie można podawać z cukrem pudrem, miodem lub masłem. A może lubisz kanapkę z rogalikiem z szynką lub czerwoną rybą? Przygotuj Bazę, to kwestia gustu.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Włóż opakowanie mrożonego ciasta drożdżowego do lodówki na noc w celu rozmrożenia.

Stół posyp mąką, wyłóż ciasto, lekko rozwałkuj i pokrój w trójkąty o podstawie około 7 cm. Uformuj rogaliki, zwijając bajgiel. Nadaj produktom kształt półksiężyca.

W niewielkiej odległości od siebie umieść rogaliki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj produkty folią spożywczą i pozostaw do podwojenia objętości.

Następnie zdejmij folię, posmaruj rogaliki ubitym jajkiem, aby uzyskać piękny połysk.

Piecz rogaliki z ciasta francuskiego w rozgrzanym piekarniku o temperaturze 180°C na złoty kolor (około 15-20 minut).

Podawaj rogaliki z masłem, dżemem, czekoladą lub jako bazę do pikantnych kanapek - w zależności od nastroju i preferencji smakowych.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy