pieczenie 22.01.2022

rogaliki z ciasta bez drożdży

1 godz. 30 min.
14 porcji
Rogaliki z ciasta bez drożdży
Mara Zemgaliete, stock.adobe.com
0

Pieczenie bez drożdży jest teraz bardzo popularne. Proponuję dziś nie kupować, ale gotować samodzielnie. Apetyczne rogaliki z ciasta bez drożdży są kłopotliwe, ale przyjemne. Upiecz je i przygotuj się na komplementy!

Składniki

dla pierwszej części testu:
dla drugiej części testu:
  • mąka - 1,5 szklanki
  • sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • jaja kurze - 1 rzecz
  • woda (zimna) – 100 ml
  • sól - 0,25 łyżeczka
do smarowania:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Przesiej mąkę do szerokiej miski. Pomoże to pozbyć się śmieci i nasycić je tlenem.

Zetrzyj zimne masło i wymieszaj z mąką. Powinieneś dostać duże okruchy.

Uformuj kulkę z powstałej masy, zawiń w folię spożywczą i odłóż na bok.

Połącz przesianą mąkę, sól i sok z cytryny.

Wymieszaj jajko z wodą i wlej do miski z mąką. Zagnieść miękkie ciasto. Ugniataj przez długi czas i intensywnie, aby ciasto było plastyczne.

Rozwałkuj oba kawałki ciasta na prostokąty. Umieść jeden na drugim, złóż na pół i wstaw do lodówki na pół godziny.

Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj, poruszając się w jednym kierunku. Złóż ponownie na pół i wstaw do lodówki na 30 minut. Powtórz kroki jeszcze 2 razy.

Rozwałkuj ciasto i pokrój w identyczne trójkąty.

Zaczynając od szerokiej krawędzi, Zwiń luźne bułki.

Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia i ułóż rogaliki.

Za pomocą silikonowej szczotki posmaruj rogaliki mieszanką żółtka i mleka.

Piec w dobrze nagrzanym piekarniku przez 30 minut. Pierwsze 10 minut w temperaturze 200 stopni, a następnie w temperaturze 180 stopni.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy