Pieczenie bez drożdży jest teraz bardzo popularne. Proponuję dziś nie kupować, ale gotować samodzielnie. Apetyczne rogaliki z ciasta bez drożdży są kłopotliwe, ale przyjemne. Upiecz je i przygotuj się na komplementy!
Składniki
- mąka - 300 g
- masło - 100 g
- mąka - 1,5 szklanki
- sok z cytryny - 1 łyżeczka
- jaja kurze - 1 rzecz
- woda (zimna) – 100 ml
- sól - 0,25 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przesiej mąkę do szerokiej miski. Pomoże to pozbyć się śmieci i nasycić je tlenem.
Zetrzyj zimne masło i wymieszaj z mąką. Powinieneś dostać duże okruchy.
Uformuj kulkę z powstałej masy, zawiń w folię spożywczą i odłóż na bok.
Połącz przesianą mąkę, sól i sok z cytryny.
Wymieszaj jajko z wodą i wlej do miski z mąką. Zagnieść miękkie ciasto. Ugniataj przez długi czas i intensywnie, aby ciasto było plastyczne.
Rozwałkuj oba kawałki ciasta na prostokąty. Umieść jeden na drugim, złóż na pół i wstaw do lodówki na pół godziny.
Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj, poruszając się w jednym kierunku. Złóż ponownie na pół i wstaw do lodówki na 30 minut. Powtórz kroki jeszcze 2 razy.
Rozwałkuj ciasto i pokrój w identyczne trójkąty.
Zaczynając od szerokiej krawędzi, Zwiń luźne bułki.
Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia i ułóż rogaliki.
Za pomocą silikonowej szczotki posmaruj rogaliki mieszanką żółtka i mleka.
Piec w dobrze nagrzanym piekarniku przez 30 minut. Pierwsze 10 minut w temperaturze 200 stopni, a następnie w temperaturze 180 stopni.