pieczenie 22.01.2022

ptysie z brzoskwiniami

30 min
4 porcje
Ptysie z brzoskwiniami
shaiith, stock.adobe.com
0

Brzoskwiniowe ptysie to cudowne połączenie atrakcyjnego wyglądu i delikatnego smaku. Można je bezpiecznie podawać nawet gościom-zwłaszcza do herbaty lub kawy. Radzę posypać je cukrem pudrem podczas serwowania i udekorować pachnącą miętą.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Rozwałkuj ciasto cienko i pokrój w te same kwadraty.

Wyśrodkuj połowę kwadratów, wykonaj równoległe cięcia w szachownicę.

Pokrój brzoskwinie na pół i usuń pestkę.

Połóż połówki na całych kwadratach i posmaruj brzegi ciasta wodą, jajkiem lub mlekiem.

Przykryj wierzch kwadratem z nacięciem i ostrożnie przyklej połówki ciasta.

Piecz ptysie przez 20 minut w temperaturze 180-200 stopni i posyp cukrem pudrem.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy