pieczenie 11.02.2022

chude naleśniki ze skrobi kukurydzianej

50 min
20 naleśników
Chude naleśniki ze skrobią kukurydzianą
0

Takie chude naleśniki są smaczne i pachnące, łatwo się smaży i nie pęka. Można w nich również owinąć różne nadzienia, zarówno słodkie, jak i słone. To najprostsze ze wszystkich naleśników, jakie znam!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

W głębokiej misce wymieszaj mąkę pszenną, cukier, sól i skrobię. Możesz wziąć ziemniaki lub kukurydzę.

Chude naleśniki ze skrobią kukurydzianą: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 1

Wlej suche składniki do wygodnego naczynia do wyrabiania ciasta. Wlej połowę wody, olej roślinny, ekstrakt waniliowy i zacznij mieszać trzepaczką.

Chude naleśniki ze skrobią kukurydzianą: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 2

Na początku ciasto okaże się bardzo grube, ale nie będzie w nim grudek.

Chude naleśniki ze skrobią kukurydzianą: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 3

Dodając pozostałą wodę, doprowadź ciasto naleśnikowe do odpowiedniej grubości. Przykryj miskę pokrywką i pozostaw na kwadrans do zaparzenia.

Chude naleśniki ze skrobią kukurydzianą: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 4

Aby usmażyć pierwszy naleśnik, możesz posmarować gorącą patelnię olejem. Następnie wlej niewielką ilość ciasta i smaż na małym ogniu przez 2-3 minuty. Z drugiej strony smaż naleśnik przez kolejną minutę.

Chude naleśniki ze skrobią kukurydzianą: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 5

Przepyszne ażurowe naleśniki można podawać na stole z miodem, dżemem, jagodami i owocami.

Chude naleśniki ze skrobią kukurydzianą: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 6

Zdjęcie: Yuliia Stsepeleva

Yuliia Stsepeleva
przepis dodał (a):
Yuliia Stsepeleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy