pierwsze dania 22.01.2022

zupa mleczna z kukurydzą w puszkach

30 min
4 porcje
Zupa mleczna z kukurydzą w puszkach
naviya, stock.adobe.com
0

Co może być prostszego niż zupa mleczna z kukurydzą w puszkach? Minimalny zestaw składników, szybkie przygotowanie i niesamowity wynik. Lepiej jest używać mleka o niskiej zawartości tłuszczu lub po prostu rozcieńczyć przegotowaną wodą.

Składniki

  • mleko - 1 L
  • kukurydza (puszka) – 1 Bank
  • cebula - 1 rzecz
  • czosnek - 1 ząbek
  • masło - 40 g
  • mielony czarny pieprz - do smaku
  • sól - do smaku
  • cukier - 0,5 łyżeczka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Obierz cebulę, czosnek i drobno posiekaj.

Opłucz kukurydzę w puszkach pod bieżącą wodą.

W głębokim kotle rozpuść masło.

Dodaj cebulę z czosnkiem i smaż na złoty kolor.

Dodaj kukurydzę w puszkach i kontynuuj gotowanie przez 5-7 minut.

Wlej gorące mleko i gotuj na małym ogniu przez 15 minut.

Lekko zmiel masę za pomocą blendera zanurzeniowego.

Dodaj sól, cukier, mielony pieprz i podgrzewaj przez 2 minuty na małym ogniu.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy