dania główne 22.01.2022

pieczona szynka wieprzowa

1 godz. 40 min.
6 porcji
Pieczona szynka wieprzowa
Alexander, stock.adobe.com
0

Prawdziwego świątecznego stołu nie można sobie wyobrazić bez mięsa. Istnieje wiele różnych opcji gotowania. Dzisiaj podzielę się bardzo prostym przepisem na pieczoną szynkę wieprzową. Będziesz potrzebował dobrego kawałka mięsa, oliwy z oliwek i minimalnego zestawu przypraw.

Składniki

  • szynka wieprzowa (tył) – 1,5 kg
  • czosnek - 6 ząbki
  • oliwa z oliwek - 2 art.
  • mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
  • sól (duży) – 1 łyżeczka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Umyj mięso pod bieżącą wodą, osusz ręcznikiem papierowym i odetnij nadmiar folii.

Obierz ząbki czosnku, pokrój na duże kawałki i naszpikuj szynkę.

Dokładnie natrzyj wieprzowinę solą, mielonym pieprzem i pozostaw pod przykryciem na 30 minut.

Posmaruj mięso oliwą z oliwek, zawiń w folię i umieść na wyłożonej blachą do pieczenia.

Wyślij obrabiany przedmiot na 1 godzinę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Rozwiń folię i kontynuuj pieczenie przez kolejne pół godziny. W tym czasie powstanie piękna skorupa.

Po wyłączeniu pozostaw gotowe danie na 20 minut w piekarniku. Wyjmij i pokrój na małe plasterki.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy