dania główne 22.01.2022

stek z łososia ze szpinakiem

25 min
2 porcje
Stek z łososia ze szpinakiem
Nelea Reazanteva, stock.adobe.com
0

Jeśli lubisz lekkie i zdrowe posiłki, przygotuj stek z łososia ze szpinakiem. Pyszny i aromatyczny, spodoba się nawet najbardziej wyrafinowanym smakoszom. Najważniejsze, aby nie prześwietlić ryby na patelni i nie zapomnij dodać soku z cytryny.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz łososia, osusz i pokrój w steki.

Szpinak opłucz, strząśnij z wody i połóż do wyschnięcia na ręczniku.

Sparzyć cytrynę wrzącą wodą i pokroić w ćwiartki. Wyciśnij sok z dwóch części, resztę odłóż na bok do podania.

Rozpuść masło na patelni i ułóż steki z łososia. Posyp solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, skrop sokiem z cytryny. Smaż przez 6 minut.

Odwróć stek na drugą stronę, ponownie posyp pieprzem, solą i skrop sokiem z cytryny. Gotuj przez kolejne 6 minut.

Przenieś stek na talerz i umieść szpinak na patelni. Przykryj pokrywką przez 1 minutę.

Połóż szpinak na talerzu, na wierzchu steki. Podawaj z cytryną.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy