dania główne 26.11.2022

risotto z kalmarami

40 min
4 porcje
Risotto z kalmarami
Andrey Starostin, stock.adobe.com
0

Uwielbiam włoskie jedzenie i wszystkie odmiany risotto. Ale risotto z kałamarnicą to moja słabość. Delikatny kremowy ryż na białym winie i owoce morza sprawiają, że to danie jest wyjątkowe.

Składniki

  • ryż - 250 g
  • kalmary - 2 kawałki
  • wino - 50 ml
  • woda - 250 ml
  • czosnek - 2 ząbki
  • cebula - 1 rzecz
  • ser - 50 g
  • przyprawy i przyprawy - 2 art. l
  • oliwa z oliwek - 4 art. l
  • masło - 50 g

Przepis na gotowanie krok po kroku

Gotuj kalmary. Najpierw wyczyść je, usuń akord. Podpal wodę, dodaj włoskie zioła, sól. Gdy woda się zagotuje, opuść tusze kalmarów i gotuj je nie dłużej niż dwie minuty. W innym przypadku staną się sztywne jak guma.

Obierz cebulę i czosnek. Postaw patelnię na ogniu, wlej oliwę z oliwek i masło. Smaż cebulę i czosnek na złoty kolor.

Dodaj ryż do cebuli, smaż aż ryż wchłonie cały olej. Po wchłonięciu oleju dodaj wino i odparuj, a następnie dodaj część wody i ugotuj ryż. Gdy woda wyparuje, wlej drugą połowę wody i zagotuj risotto.

Pokrój kałamarnicę w pierścienie. Posolić risotto i dodać przyprawy do smaku. Umieść pierścienie kałamarnicy na ryżu, posyp tartym serem i przykryj. Pozostaw na 5 minut i rozsyp na talerzach.

Julia Cion
przepis dodał (a):
Julia Cion
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy