dania główne 22.01.2022

Gołąbki z różnych rodzajów mięsa

1 godz. 30 min.
8 porcji
Gołąbki z różnych rodzajów mięsa
macho13, stock.adobe.com
0

Po co wybierać, jeśli możesz gotować gołąbki jednocześnie z różnymi rodzajami mięsa. Smak jest zaskakująco pełny, różnorodny i oryginalny. Aby lepiej go podkreślić i odcień, zalecam dodanie łyżki kwaśnej śmietany podczas serwowania!

Składniki

dla gołąbków:
do nadzienia:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Wykonaj głębokie nacięcia w kapuście, usuń łodygę i umieść warzywo w garnku z wrzącą wodą.

Okresowo wyjmuj kapustę z patelni i zdejmij widelcem gotowe liście. Kontynuuj, aż zabraknie odpowiednich liści.

Ryż opłucz, zalej wrzącą wodą i pozostaw pod przykryciem na 15 minut.

Zetrzyj marchewki na grubej tarce, obierz cebulę i pokrój nożem.

Dodaj cebulę i marchewkę na rozgrzanej patelni z olejem i smaż na złoty kolor.

Weź część smażenia do nadzienia, do reszty dodaj koncentrat pomidorowy, 200 ml bulionu, ziele angielskie i liść laurowy. Gotuj przez 10 minut.

Połącz mięso mielone, ryż, jajko, sól zmielony czarny pieprz i smaż. Ugniataj masę rękami, aż będzie gładka.

Połóż trochę mięsa mielonego na krawędzi liścia kapusty i zwiń w luźną kopertę. Powtórz z pozostałymi liśćmi.

Przykryj dno patelni liśćmi kapusty, a na wierzchu ułóż gołąbki w luźnych rzędach.

Wlej smażony pomidor, wrzący bulion, sól i gotuj przez 1 godzinę na małym ogniu.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy