dania główne 25.02.2022

pilaw z kurczaka i bulguru

1 godz. 10 min.
5 porcji
Pilaw z kurczaka i bulguru
tanchy25, stock.adobe.com
0

Oczywiście tradycyjny pilaw jest zrobiony z ryżu. Ale co, jeśli go nie ma? Możesz użyć bulguru! Kasza pszenna doskonale spełnia tę rolę, a danie okazuje się niezwykle smaczne. Przygotowanie takiego pilawu jest proste,ale są pewne cechy.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz kurczaka, osusz i pokrój na małe kawałki.

Obierz cebulę i posiekaj. Zetrzyj marchewki.

Włącz powolną kuchenkę w trybie "smażenia", rozgrzej olej i podsmaż cebulę z marchewką na złoty kolor.

Dodaj kurczaka, zirę, liść laurowy i gotuj przez kolejne 12-15 minut.

Dodaj umyty bulgur i sól. Smaż przez 4-5 minut, ciągle mieszając.

Wlej gorącą wodę, zamknij pokrywkę i włącz tryb "pilaw"na 45 minut.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy