dania główne 09.11.2022

karp w piekarniku

1 godz. 0 min.
4 porcje
Karp w piekarniku
iaroshenko, stock.adobe.com
0

Ryba w piekarniku jest zdrowa, smaczna i zawsze piękna! Pieczony karp ma chrupiącą skórkę, mięso jest soczyste i delikatne, bogate w witaminy i minerały, a proces gotowania nie sprawia większych kłopotów.

Składniki

  • Karp (średniej wielkości) – 1 szt.
  • sól morska - do smaku
  • mielony czarny pieprz - do smaku
  • tymianek - 2 gałązki
  • cytryna - 2 szt.

Przepis na gotowanie krok po kroku

Oczyść rybę z łusek, usuń wnętrzności i głowę, spłucz pod bieżącą wodą.

Z każdej strony ryby wykonaj kilka cięć ostrym nożem, miażdżąc ostre kości kręgosłupa.

Przetrzyj tuszę mieszanką soli morskiej i czarnego pieprzu.

1 pokrój cytrynę w półpierścienie ze skórką, wyciśnij sok z drugiego.

Drobno posiekaj gałązkę tymianku, Dodaj do soku z cytryny.

Rozgrzej piekarnik do 200°C.

Nasmaruj formę ogniotrwałą olejem, połóż rybę, zalej sokiem z cytryny.

Połóż połowę pokrojonej cytryny na rybie, wypełnij brzuch pozostałymi plasterkami.

Piecz rybę przez 40 minut, od czasu do czasu polewając wydzielającym się sokiem.

Udekoruj gotowe danie gałązką tymianku i plasterkami cytryny. Możesz dodać kilka białych winogron.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy