dania główne 22.01.2022

Indyk pieczony w całości w piekarniku

3 godz. 30 min.
10 porcji
Indyk pieczony w piekarniku w całości
fahrwasser, stock.adobe.com
0

Nie można sobie wyobrazić uroczystości rodzinnej bez wystawnej uczty! Przepyszne potrawy, jakby rywalizowały, zaskakują piękną prezentacją i niesamowitym smakiem. Ale pieczony w całości Indyk zawsze pozostaje w centrum uwagi!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Dokładnie opłucz indyka od wewnątrz i na zewnątrz, a następnie osusz ręcznikami papierowymi.

Pokrój pomarańczę i cytrynę w grube kółka.

Ząbki czosnku obrać i przepuścić przez wyciskarkę do czosnku.

Połącz czosnek, oliwę z oliwek, sos sojowy, musztardę, mielony pieprz, sól i paprykę.

Natrzyj indyka plasterkami pomarańczy i cytryny. Pozostaw do marynowania na 10 minut.

Obficie posmaruj ptaka ze wszystkich stron przygotowaną płynną mieszanką.

Przenieś indyka do rękawa do pieczenia i pozostaw na 1 godzinę w temperaturze pokojowej.

Piecz indyka przez 1,5 godziny w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni.

Ostrożnie otwórz rękaw i kontynuuj pieczenie indyka przez kolejne 40 minut. Od czasu do czasu wyjmij go z piekarnika i wlej powstały sok.

Możesz podawać indyka z rozmarynem, jagodami i owocami.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy