dania główne 28.01.2022

kotlety wieprzowe z pomidorami i serem w piekarniku

45 min
4 porcje
Kotlety wieprzowe z pomidorami i serem w piekarniku
myviewpoint, stock.adobe.com
0

Aby kotlety były miękkie, zdecydowanie je marynuję. Możesz użyć różnych przypraw i sosów, które harmonijnie uzupełniają smak mięsa. Dobrym rozwiązaniem jest sos sojowy z czosnkiem. Jeśli czas na to pozwala, pozostaw wieprzowinę w marynacie na 2-3 godziny.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Schab opłucz, osusz i pokrój w grube talerze.

Zawiń każdy kawałek w celofanową torbę i dobrze ubij z obu stron, solą i pieprzem.

Połącz sos sojowy i czosnek przepuszczony przez prasę.

Posmaruj kotlety powstałą marynatą i pozostaw na 1 godzinę w temperaturze pokojowej.

Zetrzyj ser, pokrój pomidory w grube koła.

Smaż pomidory na maśle przez 30 sekund z każdej strony. Powinny się lekko zrumienić i zachować swój kształt.

Kotlety ułożyć na przygotowanej blasze do pieczenia, posmarować majonezem.

Na wierzch ułożyć smażone pomidory, posypać startym serem i przykryć folią.

Piecz przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni. Następnie ostrożnie zdejmij folię i zrumień kotlety jeszcze przez kilka minut.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy