dania główne 22.01.2022

Królik z dynią i czosnkiem w piekarniku

2 godz. 20 min.
5 porcji
Królik z dynią i czosnkiem w piekarniku
Anzhela, stock.adobe.com
0

Chcesz zrobić zdrowe danie z mięsa? Radzę spróbować królika duszonego z dynią i czosnkiem. Proces gotowania można warunkowo podzielić na kilka etapów: moczenie mięsa, smażenie królika i dyni, pieczenie.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz mięso królika, osusz, pokrój i umieść w głębokiej misce.

Dodaj wodę, ocet winny, liście laurowe i pozostaw na 1 godzinę.

Dynię, cebulę obrać i pokroić.

Roztop połowę masła na patelni, dodaj cebulę i smaż na złoty kolor.

Dodaj dynię i kontynuuj pieczenie przez 7-10 minut.

Przenieś dynię do wysmarowanej formy, soli i pieprzu, szczelnie przykryj.

Na patelnię dodaj pozostały olej, ułóż suszone kawałki królika i dobrze zrumień ze wszystkich stron.

Połóż mięso na dyni, posyp solą i mielonym pieprzem. Dodaj lekko zmiażdżone ząbki czosnku i wlej gorący bulion.

Przykryj szczelnie pokrywką lub podwójną warstwą folii. Piec przez 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy