dania główne 22.01.2022

żeberka zapiekane w pikantnym sosie czosnkowym

1 godz. 40 min.
6 porcji
Żeberka zapiekane w pikantnym sosie czosnkowym
myviewpoint, stock.adobe.com
0

Jeśli planujesz imprezę w stylu amerykańskim, nie zapomnij ugotować pieczonych żeber. Zawsze budzą zachwyt wśród gości i są spożywane bardzo szybko. Radzę wypróbować następujący przepis z sosem czosnkowym.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Żeberka opłucz, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na segmenty.

Pokrój ostrą paprykę na pół, obierz nasiona i zmiel w blenderze.

Obierz czosnek i przepuść przez prasę.

W dużej misce połącz ostrą paprykę, czosnek, sos sojowy, olej i sól.

Włóż żeberka do miski i dobrze wymieszaj rękami.

Przykryj i odstaw na 2 godziny do marynowania w temperaturze pokojowej.

Ułóż żeberka na wysmarowanej blasze do pieczenia, przykryj podwójną warstwą folii i piecz przez 1 godzinę w temperaturze 200 stopni.

Ostrożnie zdejmij folię, włącz tryb konwekcji i gotuj przez kolejne 20 minut. Płyn powinien wyparować, a żebra dobrze się zrumienią.

Ułóż żeberka na talerzu do serwowania i posyp świeżą kolendrą.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy