pierwsze dania 15.11.2022

Kharcho ze śliwkami

2 godz. 30 min.
8 porcji
Kharcho ze śliwkami
tycoon101, stock.adobe.com
0

Pachnące i pikantne Kharcho będzie ozdobą każdego stołu. Suszone śliwki nadadzą potrawie niezwykły "dymny" smak. Uzyskaj niezapomniane wrażenia z zupy, które są równie dobre jak zupa restauracyjna, nawet jeśli zrobisz ją w domu.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Wołowina jest wstępnie oczyszczona z nadmiaru tłuszczu, pokrojona w kostkę lub paski i wysłana do wody. Podczas gotowania usuń piankę i dalej gotuj bulion.

Przygotowanie sosu do zupy. Aby to zrobić, pokrój marchewkę i korzeń selera w paski, pokrój cebulę i czosnek w drobną kostkę i wyślij na rozgrzaną patelnię z olejem roślinnym lub słonecznikowym.

Suszone śliwki opłucz kilka razy w ciepłej wodzie. Pokrój w paski i dodaj na patelnię do warzyw, smaż przez kolejne 5 minut.

Pokrój pomidory i ostrą czerwoną paprykę. Dodaj do sosu do zupy i smaż przez 2-3 minuty. Następnie odstaw na 10 minut.

Dodaj 5 łyżek okrągłego ryżu do bulionu i gotuj zupę na średnim ogniu przez godzinę. 15 minut przed końcem gotowania dodaj sos do zupy, liście laurowe, sól i pieprz do smaku.

Do podania przygotuj sos z bazylii, szczypiorku, pietruszki, kolendry i czosnku. Aby to zrobić, drobno posiekaj wszystkie składniki i wymieszaj je z cukrem.

Dodaj zielony dressing do Kharcho i gotuj przez kolejne 5 minut. Zdejmij zupę z ognia i odstaw na 20 minut. Wszystkie przyprawy zostaną wymieszane, mięso stanie się pikantne, suszone śliwki nadadzą zupie pikantny smak.

Podawaj zupę z gałązką kolendry i kromką ciemnego chleba.

Julia Cion
przepis dodał (a):
Julia Cion
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy