dania główne 21.12.2022

Klasyczna paella

1 godz. 40 min.
4 porcje
Klasyczna paella
M.studio, stock.adobe.com
0

Pomimo imponującej liczby składników, klasyczna paella tego przepisu jest dość prosta w przygotowaniu. Postępuj zgodnie z moimi zaleceniami krok po kroku, aby zadowolić rodzinę na kolację niezwykle smacznym daniem hiszpańskiej kuchni narodowej.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Drobno posiekany czosnek podsmażyć na rozgrzanej oliwie z oliwek.

Obierz cebulę, drobno posiekaj, wyślij na patelnię do czosnku i smaż, aż będzie przezroczysta.

Pomidory sparzyć wrzącą wodą, obrać, pokroić w plasterki.

Wyślij przygotowane pomidory na patelnię do cebuli i chili pokrojone w cienkie pierścienie.

Filet z kurczaka opłucz, pokrój w kostkę, włóż na patelnię, smaż z warzywami przez 5-10 minut.

Pokrój kiełbasę w plasterki, kalmary w krążki , ryby w małe kawałki. Podsmaż z warzywami i filetem z kurczaka, a następnie dodaj nieobrane krewetki i małże. Dusić wszystko razem przez 7-10 minut na małym ogniu.

Wprowadź ryż, sól do smaku, dodaj kurkumę i paprykę, wymieszaj. Wlej bulion i wino, dobrze wymieszaj i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień i gotuj paellę, aż płyn całkowicie się zagotuje.

Podawaj gotową paellę na gorąco, udekorowaną posiekanymi ziołami i plasterkami cytryny.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy