pierwsze dania 22.01.2022

zupa przepiórcza z kluskami

45 min
8 porcji
Zupa przepiórcza z kluskami
zoryanchik, stock.adobe.com
0

Co może być smaczniejszego niż zupa przepiórcza? A jeśli dodasz do niego kluski, okaże się również satysfakcjonujący. Przygotowanie takiej zupy na obiad jest bardzo proste. Najważniejsze jest przestrzeganie jednej ważnej zasady-nie trawić przepiórki. Delikatne mięso wystarczy na 25-30 minut.

Składniki

do zupy:
dla pierogów:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Obierz ziemniaki i cebulę, pokrój. Zetrzyj marchewki na drobnej tarce.

Przepłucz przepiórkę, przykryj zimną wodą i gotuj przez 30 minut.

Wyjmij przepiórkę na talerz i lekko ostudź. Oddziel mięso od kości i posiekaj.

Rozgrzej olej na patelni, dodaj cebulę z marchewką i smaż na złoty kolor.

Na patelni dodaj ziemniaki, smaż, rozdrobnione mięso przepiórcze i gotuj przez 5 minut.

W osobnej misce połącz mąkę, jajko, sól i zmielony czarny pieprz.

Wlej 120 ml gorącego bulionu z patelni i zagniataj ciasto.

Łyżką deserową nabierz ciasto i zanurz w gotującej się zupie. Gotuj wszystko razem przez 7 minut.

Dodaj sól, drobno posiekane warzywa i po 2 minutach wyłącz.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy