dania główne 01.02.2022

skrzydełka z kurczaka z winem i keczupem w piekarniku

45 min
5 porcji
Skrzydełka z kurczaka z winem i keczupem w piekarniku
rsooll, stock.adobe.com
0

Istnieje wiele ciekawych przepisów na pieczone skrzydełka. Ta opcja gotowania, moim zdaniem, najlepiej podawać jako samodzielne danie. Możesz dodać lekką sałatkę, której smak nie będzie rozpraszał.

Składniki

  • skrzydełka z kurczaka - 800 g
  • wino - 2 art.
  • ketchup (ostry) – 4 art.
  • Olej roślinny (do smarowania blachy do pieczenia) – 2 art.
  • mielony czarny pieprz - do smaku
  • cukier - 0,5 łyżeczka
  • sól - do smaku

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój skrzydełka z kurczaka na stawy i włóż do miski.

Osobno wymieszaj wino, keczup, mielony pieprz, cukier i sól.

Wymieszaj skrzydełka z przygotowaną marynatą, przykryj folią spożywczą i pozostaw do marynowania na 1 godzinę.

Wyłóż blachę do pieczenia folią, posmaruj masłem i ułóż skrzydełka.

Piecz przez 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy