dania główne 22.01.2022

zapiekanka z twarogu z mandarynkami i cynamonem

50 min
5 porcji
Zapiekanka z twarogiem z mandarynkami i cynamonem
lenakorzh, stock.adobe.com
0

Dzisiaj przygotujemy zapiekankę z twarogu z mandarynkami i cynamonem. Pamiętaj, aby dodać skrobię kukurydzianą - ustabilizuje soczyste owoce i zapewni odpowiednią gęstość. W przepisie jest jeszcze coś ciekawego, Przeczytaj i zanotuj!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Mandarynki opłucz wrzącą wodą i osusz ręcznikiem.

Z jednej mandarynki pokrój kilka ładnych kółek i odłóż na bok. Resztę obrać ze skórki, folii i zmielić w blenderze.

Dwukrotnie przetrzyj twaróg przez sito.

Ubij jajka z cukrem i solą na puszystą pianę.

Połącz twaróg, śmietanę, jajka, posiekane mandarynki, esencję waniliową, semolinę i mielony cynamon.

Posyp skrobią kukurydzianą, ponownie dobrze wymieszaj i pozostaw na 10 minut, aby płatki trochę puchły.

Włóż masę do wysmarowanej tłuszczem formy i wyślij na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Udekoruj gorącą zapiekankę plasterkami mandarynki i polej pozostałym stopionym masłem. Dzięki temu na wierzchu tworzy się apetyczna skorupa.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy