Wielu nie podejmuje się gotowania kaczki, ponieważ jest to bardzo długie. Na przykład w zupie mięso drobiowe gotuje się przez co najmniej 2 godziny. Ale jeśli marynujesz go wcześniej, gotowanie zajmie znacznie mniej czasu. Opowiadam przepis na udka z kaczki na grillu.
Składniki
- Kaczka (udko) – 4 kawałki
- cebula - 2 kawałki
- rozmaryn - 2 gałązki
- sok pomarańczowy - 200 ml
- oliwa z oliwek - 3 art.
- mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
- mielona kolendra - 0,5 łyżeczka
- sól (bez zjeżdżalni) – 1 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz udka kaczki, osusz ręcznikiem papierowym i włóż do miski.
Cebulę obrać i drobno posiekać.
Dodaj sok pomarańczowy, olej, posiekaną cebulę, rozmaryn, przyprawy i sól do miski z udkami. Wymieszaj, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 1 dzień.
Wyjmij udka z miski, oczyść resztki marynaty i umieść na wysmarowanym ruszcie. Gotuj na grillu przez 30-40 minut, często obracając. Dokładny czas gotowania zależy od wielkości udek.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy