dania główne 28.04.2023

smażone panierowane klopsiki

1 godz. 40 min.
4 porcje
Smażone klopsiki w panierce
0

Klasyczne domowe klopsiki są najczęściej duszone. Ale proponuję spróbować je usmażyć, a nawet nie bez powodu, ale w panierce. Okazuje się, że to zupełnie inne danie, ale zapewniam cię, że nie jest gorsze! Smażone klopsiki idealnie komponują się z makaronem i puree.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Drobno posiekaj warzywa i zostaw kilka gałązek do dekoracji.

Smażone klopsiki w panierce: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 1

Posiekaj cebulę i dodaj ją do mielonego mięsa. Dodaj tam zioła, jedno jajko, łyżkę skrobi i przyprawy i dokładnie wymieszaj. Pozostaw w lodówce na około 40 minut.

Smażone klopsiki w panierce: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 2

Ubij drugie jajko i przygotuj pozostałą skrobię z bułką tartą.

Smażone klopsiki w panierce: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 3

Uformuj kulki mięsne i zwiń je w skrobię, jajko i bułkę tartą.

Smażone klopsiki w panierce: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 4

Smażyć klopsiki w głębokim tłuszczu w dużej ilości oleju roślinnego i ułożyć na papierowych serwetkach.

Smażone klopsiki w panierce: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 5

Zdjęcie: Julia Zubkova

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy