dania główne 22.01.2022

omlet na mleku

10 min
2 porcje
Omlet na mleku
0

Na mleku omlet jest zawsze przygotowywany bardzo szybko i łatwo. Dosłownie 10 minut i zdrowe danie jest gotowe. Do smażenia radzę użyć ciężkiej patelni z grubym dnem-w niej omlet okaże się bujny, piękny i nie przypali się.

Składniki

  • jaja kurze - 3 kawałki
  • mleko - 5 art.
  • masło - 20 g
  • sól - do smaku
  • Zieleń (do podania) – 1 gałązka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Wymieszaj jajka widelcem lub lekko ubij trzepaczką.

Omlet na mleku: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 1

Dodaj sól, ciepłe mleko i dobrze wymieszaj.

Omlet na mleku: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 2

Dno i boki patelni posmaruj masłem. Dobrze podgrzej.

Omlet na mleku: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 3

Wlać masę jajeczną, ukośnymi ruchami równomiernie rozprowadzić na powierzchni i gotować przez 1 minutę.

Omlet na mleku: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 4

Gdy brzegi omletu stwardnieją, a środek pozostanie nadal płynny, zmniejsz ogień, przykryj i gotuj przez kolejne 4 minuty. Czas gotowania może się różnić w zależności od średnicy patelni.

Omlet na mleku: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 5

Połóż gotowy omlet na talerzu i udekoruj ziołami.

Omlet na mleku: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 6

Zdjęcie: Julia Zubkova

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy