![Pieczona pierś z indyka Pieczona pierś z indyka](https://cdn.gotujznami.com.pl/images/3047/4e356780d308037d3f8071c11e95e964.jpg)
Pomimo faktu, że mięso w tej części tuszy jest prawie beztłuszczowe, pierś jest miękka i soczysta. Do marynaty można użyć dowolnych przypraw i przypraw, a także suszonych ziół i zestawu do pieczenia – tymianku, rozmarynu, szałwii.
Składniki
- pierś z indyka - 1,8 kg
- sól - 18 g
- papryka (wędzone) – 1/3 łyżeczka
- mielona kolendra - 1/3 łyżeczka
- czosnek (suszone) – 1/3 łyżeczka
- suszone zioła - 1/3 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - 1/4 łyżeczka
- oliwa z oliwek - 50 ml
- musztarda - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wlej wszystkie niezbędne przyprawy i sól do miski. Możesz wziąć gotowy zestaw przypraw do kurczaka lub grilla.
![Pieczona pierś z indyka: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 1 Pieczona pierś z indyka: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 1](https://cdn.gotujznami.com.pl/images/3047/7c68a972a721d79cbdb62f5856ea57fd.jpg)
Wlej oliwę lub inny olej roślinny, włóż musztardę i dobrze wymieszaj.
![Pieczona pierś z indyka: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 2 Pieczona pierś z indyka: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 2](https://cdn.gotujznami.com.pl/images/3047/12eb314e0cadc95e37421ca84461df9e.jpg)
Umyj i osusz pierś wcześniej, odetnij nadmiar. Skórę można opcjonalnie usunąć lub pozostawić. Następnie posmaruj pierś ze wszystkich stron pachnącą marynatą.
![Pieczona pierś z indyka: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 3 Pieczona pierś z indyka: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 3](https://cdn.gotujznami.com.pl/images/3047/cec28a4b848cc2081cd2ea0b13813f10.jpg)
Najlepiej pozostawić pierś do marynowania w lodówce przez co najmniej jeden dzień. Ale jeśli nie ma czasu, poczekaj co najmniej godzinę. Owinąć pierś kilkoma warstwami folii spożywczej.
![Pieczona pierś z indyka: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 4 Pieczona pierś z indyka: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 4](https://cdn.gotujznami.com.pl/images/3047/0234001b8fe5ff970d9276f8ee1bc0aa.jpg)
Przykryj naczynie do pieczenia folią i włóż do niego pierś bez folii. W razie potrzeby możesz dodać tutaj gałązki pachnących ziół. Następnie zawiń pierś w folię i piecz w temperaturze 180 stopni przez godzinę. Następnie pozwól piersi się zrumienić, rozkładając folię i ustawiając temperaturę na 200 stopni lub tryb grillowania. Aby sprawdzić mięso pod kątem gotowości, wykonaj nakłucie szpikulcem - powinien pojawić się przezroczysty tłuszcz bez czerwonawych zanieczyszczeń.
![Pieczona pierś z indyka: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 5 Pieczona pierś z indyka: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 5](https://cdn.gotujznami.com.pl/images/3047/4060efb4f455faa533151647641ade95.jpg)
Pierś jest gotowa i można ją podawać. W razie potrzeby można usunąć środkową kość i pokroić mięso na kawałki.
![Pieczona pierś z indyka: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 6 Pieczona pierś z indyka: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 6](https://cdn.gotujznami.com.pl/images/3047/6b0a4d9a26ae3a06bdbf854358ecfb2e.jpg)