sałatki 22.01.2022

marynowana sałatka z cukinii i krewetek

45 min
5 porcji
Sałatka z marynowanej cukinii i krewetek
nblxer, stock.adobe.com
0

Chcę podzielić się z Tobą ciekawym przepisem na sałatkę. Przygotowuje się go z marynowanej cukinii i krewetek. Może być podawany z gotowanymi ziemniakami, makaronem, mięsem, rybą lub po prostu jako samodzielna przekąska.

Składniki

  • krewetki (gotowane) – 300 g
  • cukinia - 300 g
  • cytryna - pół
  • czosnek - 2 ząbki
  • Olej roślinny - 3 art.
  • mielony imbir - do smaku
  • mielony czarny pieprz - do smaku
  • cukier - 0,5 łyżeczka
  • sól - do smaku
  • woda (wrząca woda) – 600 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

Krewetki opłucz wrzącą wodą, ostudź i obierz.

Połowę cytryny przekroić na pół. Wyciśnij sok z jednej części, a drugą pokrój do dekoracji.

Zetrzyj cukinię na specjalnej tarce i włóż do głębokiej miski.

Dodaj cukier, sól, olej, sok z cytryny, mielony imbir i pieprz.

Wyciśnij czosnek przez prasę, wymieszaj i przykryj na pół godziny.

Wymieszaj krewetki z marynowaną cukinią, udekoruj cytryną i podawaj sałatkę na stole.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy