sałatki 22.01.2022

Sałatka z mięsem, bakłażanem i ziołami

40 min
4 porcje
Sałatka z mięsem, bakłażanem i ziołami
Vasily Popov, stock.adobe.com
0

Aby przygotować tę sałatkę, będziesz musiał uzbroić się w cierpliwość. Bakłażany, mięso i cebula są smażone osobno, co ostatecznie zajmuje dużo czasu. Możesz przyspieszyć proces równolegle smażąc składniki na różnych patelniach.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz wieprzowinę, osusz i pokrój w cienkie paski.

Podgrzej 2 łyżki oleju roślinnego na patelni i smaż wieprzowinę przez 20 minut na średnim ogniu.

Obierz cebulę i posiekaj.

Umieść cebulę na rozgrzanej patelni z olejem i smaż przez 1 minutę.

Dodaj cukier, wymieszaj i smaż przez kolejne 2-3 minuty.

Pokrój bakłażany i namocz w osolonej wodzie przez 10-15 minut.

Odcedź i dokładnie osusz każdy kawałek ręcznikami papierowymi.

Smaż bakłażany na pozostałym oleju roślinnym przez 5 minut.

Dodaj czosnek, sos sojowy, sól przepuszczoną przez prasę i wyłącz ogrzewanie po 1 minucie.

Połóż bakłażany na osobnym talerzu i skrop octem.

Połącz sałatkę, bakłażana, wieprzowinę i smażoną cebulę.

Dodaj sól, dopraw oliwą z oliwek i wymieszaj.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy