sałatki 22.01.2022

Sałatka z tuńczyka, wodorostów, marynowanych buraków i funchozy

15 min
5 porcji
Sałatka z tuńczyka, kapusty morskiej, marynowanych buraków i funchozy
jedi-master, stock.adobe.com
0

Ten przepis zaskakuje różnorodnością składników, ale wszystkie cudownie ze sobą współgrają. Marynowane buraki dodają smaku potrawie. Najlepiej sprawdza się ze słodkim warzywem odmiany winegret.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Zalej Funchozę wrzącą wodą przez 5 minut.

Wrzuć do durszlaka i spłucz zimną wodą.

Wyjmij tuńczyka ze słoika i rozgnieć widelcem.

Obierz buraki i zetrzyj na drobnej tarce.

Wymieszaj buraki z sokiem z cytryny i mieloną kolendrą. Przykryj folią spożywczą i odłóż na 15 minut.

Rozerwij liście sałaty na kawałki rękami.

Pokrój pomidora w drobną kostkę.

Połącz liście sałaty, kapustę morską, tuńczyka, buraki, funchozę i pomidora.

Dodaj zmielony pieprz i sól do smaku.

Dopraw sałatkę olejem roślinnym i wymieszaj.

Olga Beznosiuk
Przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy