pierwsze dania 22.01.2022

klasyczny przepis na marynatę z mięsem

1 godz. 10 min.
6 porcji
Klasyczny przepis na marynatę z mięsem
Anna żurawia, stock.adobe.com
0

Od wielu stuleci kuchnia rosyjska słynie z bogatej marynaty. Pierwotnie to danie nazywało się kalja, ale przygotowywano je również w nieco inny sposób. Nowoczesna wersja marynaty z mięsem jest znacznie prostsza. Dzielę się klasycznym przepisem.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz wieprzowinę, pokrój na małe kawałki i włóż do garnka.

Dodaj wodę, liście laurowe, czarne ziarna pieprzu, umytą jęczmień i gotuj przez 40 minut na małym ogniu.

Pokrój ogórki, obrane ziemniaki, paprykę i cebulę. Zetrzyj marchewki.

Podsmaż cebulę z marchewką na oleju roślinnym na złoty kolor.

Dodaj paprykę, koncentrat pomidorowy i ogórki. Kontynuuj gotowanie przez 5 minut.

Wlej ziemniaki i smaż do garnka z mięsem. Gotuj przez 15 minut.

Wlej solankę ogórkową, sól i po 3 minutach zdejmij z ognia.

Podawaj marynatę ze śmietaną i świeżym koperkiem.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy