sosy 07.06.2023

tkemali z tarniny

20 min
3 porcje
Tkemali z tarniny
Oksana_S, stock.adobe.com
0

Miłośnicy kuchni gruzińskiej z pewnością ucieszą się z tego przepisu. Dzisiaj przygotujemy tkemali z tarniny. Kwaśne jagody doskonale spełniają rolę głównego składnika. Moim zdaniem ta wersja ostrego sosu może równie dobrze konkurować z oryginałem.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz Tarninę, włóż do garnka z wodą i gotuj przez 15 minut.

Przetrzyj miękkie owoce przez sito.

Pokrój ostrą paprykę na pół i obierz nasiona.

Zmiel miętę, ostrą paprykę i obrany czosnek w blenderze.

Wymieszaj puree z tarniny i półfabrykat z czosnkiem. Dodaj masło, kozieradkę, sól i cukier.

Ustaw na małym ogniu i gotuj przez 3-5 minut, często mieszając.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy