sosy 05.06.2023

ketchup bazyliowy

25 min
2 porcje
Ketchup bazyliowy
petrrgoskov, stock.adobe.com
0

Dzięki temu przepisowi z łatwością przygotujesz keczup bazyliowy. Można go podawać natychmiast lub zamknąć w szczelnym pojemniku i przechowywać w niskiej temperaturze do 7 dni. W naszej lodówce sos nie pozostaje długo, na pewno są ci, którzy chcą go zjeść tylko z chlebem.

Składniki

  • pomidory - 600 g
  • bazylia - 3 gałązki
  • oliwa z oliwek - 3 art.
  • sok z cytryny - 3 art.
  • cukier - 1 łyżeczka
  • sól - 0,5 łyżeczka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Przełóż pomidory i bazylię przez maszynę do mięsa.

Przetrzyj powstałą masę przez sito, aby pozbyć się skórki i nasion.

Przelej puree do przygotowanej patelni, dodaj masło, sok z cytryny, cukier i sól.

Gotuj przez 15 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy