sosy 15.06.2023

tkemali z bazylią

30 min
4 porcje
Tkemali z bazylią
smspsy, stock.adobe.com
0

Często próbuję nowych przepisów. Ostatnio natknąłem się na tkemali z bazylią. Moim zdaniem jest to świeża opcja, która zdecydowanie zasługuje na uwagę. Radzę gotować ze śliwki wiśniowej i bazylii tego samego koloru. W rezultacie okazuje się piękniejszy.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Złóż śliwkę wiśniową na patelni z grubym dnem.

Dodaj wodę i gotuj przez 10 minut na średnim ogniu.

Przetrzyj miękkie owoce przez sito, aby pozbyć się skórki i pestek.

Powstałe puree wymieszać z cukrem, solą i olejem.

Drobno posiekaj bazylię, czosnek i ostrą paprykę.

Wlej resztę składników do rondla i wymieszaj.

Gotuj przez 10 minut, wlej ocet i po 2 minutach zdejmij z ognia.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy