sosy 05.06.2023

biały chudy SOS

15 min
4 porcje
Biały chudy SOS
Liza, stock.adobe.com
0

Świetna niskokaloryczna opcja na przekąskę, która spodoba się każdemu, kto liczy kalorie. Przygotuj biały chudy sos i podawaj z warzywami, łodygami selera lub cienkim chlebem pita. Możesz przechowywać go w lodówce nie dłużej niż dwa dni.

Składniki

  • aquafaba (solanka z groszku konserwowego) – 150 ml
  • olej kukurydziany - 150 ml
  • cytryna - pół
  • czosnek - 3 ząbki
  • mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
  • cukier - 1 łyżeczka
  • sól - 0,5 łyżeczka

Przepis na gotowanie krok po kroku

W przygotowanym pojemniku połącz aquafabę, olej kukurydziany, sok z cytryny, pieprz, cukier i sól.

Ubijaj mikserem elektrycznym z dużą prędkością, aż sos będzie gęsty.

Dodaj czosnek przepuszczony przez prasę i ponownie dobrze wymieszaj.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy