sosy 13.06.2023

sos wiśniowy do mięsa

25 min
4 porcje
Sos wiśniowy do mięsa
Andrey Starostin, stock.adobe.com
0

Kuchnia francuska słynie z wyjątkowych sosów. W oryginalny sposób łączą różne smaki i aromaty. Jako doskonały przykład podam sos wiśniowy do mięsa. Przygotowanie go w domu nie jest trudne. Mówię świetny przepis.

Składniki

  • wiśnia - 500 g
  • czosnek - 2 ząbki
  • cynamon - 1 rzecz
  • mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
  • cukier - 3 art.
  • sól - 0,5 łyżeczka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Obierz wiśnie i włóż do rondla.

Przykryj cukrem i odłóż na bok na 1 godzinę.

Ustaw patelnię na małym ogniu i gotuj przez 5-7 minut.

Puree masę za pomocą blendera zanurzeniowego.

Dodaj laskę cynamonu, sól, mielony pieprz, czosnek przepuszczony przez prasę.

Gotuj wszystko razem przez 10 minut, usuń cynamon i wlej sos wiśniowy do przygotowanego sosu.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy