napoje 13.06.2023

kompot żurawinowy

10 min
12 porcji
Kompot z żurawiny
Mihai, stock.adobe.com
0

Kwaśne jagody są często używane do sałatek, sosów, dżemów i deserów. Uwielbiam robić letni kompot żurawinowy. Doskonale orzeźwia w upale, a dzięki dużej ilości kwasu askorbinowego przez długi czas daje poczucie wigoru.

Składniki

  • żurawina - 350 g
  • cukier - 180 g
  • woda (filtrowane) – 3 l

Przepis na gotowanie krok po kroku

Posortuj żurawinę i spłucz.

Zagotuj wodę, dodaj jagody i gotuj przez 3 minuty.

Dodaj cukier, gotuj przez kolejne 2 minuty i wyłącz ogrzewanie.

Przykryj gotowy kompot żurawinowy i pozostaw na 30 minut.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy