napoje 22.05.2023

domowy kwas chlebowy żytni

1 godz. 0 min.
4 porcje
Domowy kwas chlebowy z chleba żytniego
MaskaRad, stock.adobe.com
0

Kwas chlebowy jest zakorzeniony w tradycji starożytnej Rosji i był znany ponad tysiąc lat temu. Od tego czasu przepisy stale się zmieniały, pojawiły się nowe technologie gotowania, ale istota pozostała prawie niezmieniona. Klasyczny jest nadal domowy kwas chlebowy z chleba żytniego.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój chleb w kostkę i włóż do piekarnika na 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Wyślij bułkę tartą do czystego, suchego słoika, dodaj cukier i zalej wszystko wrzącą wodą.

Pozwól obrabianemu przedmiotowi całkowicie ostygnąć.

Rozpuść drożdże w szklance ciepłej wody i wlej do przedmiotu obrabianego.

Przykryj słoik gazą i pozostaw kwas chlebowy na parapecie na 1,5-2 dni.

Odcedź napój i butelkuj.

Możesz dodać trochę więcej chleba i cukru do przedmiotu obrabianego i pozostawić do fermentacji przez kolejne 2-3 dni, aby uzyskać jaśniejszy smak.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy