Kwas chlebowy jest zakorzeniony w tradycji starożytnej Rosji i był znany ponad tysiąc lat temu. Od tego czasu przepisy stale się zmieniały, pojawiły się nowe technologie gotowania, ale istota pozostała prawie niezmieniona. Klasyczny jest nadal domowy kwas chlebowy z chleba żytniego.
Składniki
- woda - 2.5 L
- chleb (żyto) – 250 g
- cukier - 60 g
- suche drożdże - 5 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój chleb w kostkę i włóż do piekarnika na 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Wyślij bułkę tartą do czystego, suchego słoika, dodaj cukier i zalej wszystko wrzącą wodą.
Pozwól obrabianemu przedmiotowi całkowicie ostygnąć.
Rozpuść drożdże w szklance ciepłej wody i wlej do przedmiotu obrabianego.
Przykryj słoik gazą i pozostaw kwas chlebowy na parapecie na 1,5-2 dni.
Odcedź napój i butelkuj.
Możesz dodać trochę więcej chleba i cukru do przedmiotu obrabianego i pozostawić do fermentacji przez kolejne 2-3 dni, aby uzyskać jaśniejszy smak.