napoje 30.05.2023

kwas owsiany z całego owsa

1 godz. 0 min.
4 porcje
Kwas owsiany z całego owsa
elizaveta66, stock.adobe.com
0

Jeśli lubisz kwas chlebowy, radzę wypróbować różne opcje, a nie tylko klasyczny chleb. Co więcej, wszystkie z nich są łatwe do samodzielnego przygotowania. Potrzeba czasu, ale wysiłek jest minimalny. Na przykład Złap przepis na pełnoziarnisty kwas owsiany.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Wymieszaj owies z płatkami.

Wyślij do 3-litrowego słoika, napełnij kefirem i dodaj wodę, nie sięgając 10 cm do szyi.

Wymieszaj, przykryj plastikową pokrywką i pozostaw słoik w ciepłym miejscu na 2 dni.

Odcedź zakwas.

Napełnij ciasto 3-4 szklankami wody i wyciśnij. Wymieszaj ten płyn z zakwasem.

Wlej kwas chlebowy do słoików i pozostaw w cieple na kolejne 18-20 godzin.

Odcedź kwas chlebowy i butelkuj.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy