Historia julienne jest zakorzeniona we francuskiej tradycji kulinarnej. Klasyczna wersja to połączenie delikatnego mięsa, zwykle kurczaka lub indyka, sera i śmietany, pieczone w piekarniku na złoty kolor. Ale dzisiaj proponuję coś bardziej oryginalnego-julienne w pita.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Drobno posiekaj cebulę z grzybami. Smaż przez 5-7 minut na mieszance dwóch olejów.
Ugotuj kurczaka do miękkości, posiekaj i wymieszaj z grzybami.
Dodaj mąkę, śmietanę i wymieszaj.
Dusić julienne przez 10 minut na małym ogniu i doprawić do smaku.
Pokrój chleb pita, włóż kosz do foremek i umieść tam julienne.
Posyp tartym serem i wyślij na 10 minut do piekarnika w temperaturze 200-220 stopni.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy