przekąski 07.07.2023

galaretka wołowa i wieprzowa

4 godz. 40 min.
16 porcji
Galaretka z wołowiny i wieprzowiny
oksanamedvedeva, stock.adobe.com
0

W przypadku tego przepisu lepiej kupić mięso z kością. Da doskonały napar, a przekąska dobrze stwardnieje. Galaretkę wołową i wieprzową należy gotować w głębokim i wysokim rondlu z grubym dnem. W tym procesie konieczne jest usunięcie pianki.

Składniki

  • wołowina (na kości) – 1,5 kg
  • wieprzowina (na kości) – 1,5 kg
  • cebula - 2 kawałki
  • liść laurowy - 2 kawałki
  • czarny pieprz - 4 groszek
  • sól - 1 art.
  • woda - 4 L

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz wołowinę i wieprzowinę, pokrój na duże kawałki i włóż do garnka.

Dodaj przyprawy, wlej wodę i gotuj przez 4 godziny na małym ogniu.

Dodaj obrane cebule i gotuj wszystko razem przez kolejne 30 minut.

Wyjmij mięso z bulionu i połóż na talerzu do ostygnięcia.

Złap cebulę i wyrzuć.

Odcedź bulion, dodaj sól i gotuj przez 2 minuty.

Oddziel mięso od kości, posiekaj i włóż do przygotowanych pojemników.

Wlać bulion i umieścić w chłodnym miejscu na 5-6 godzin.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy