przekąski 22.01.2022

Shawarma ze smażonymi pieczarkami i serem

35 min
4 porcje
Shawarma ze smażonymi pieczarkami i serem
suvorovalex, stock.adobe.com
0

Bezmięsna shawarma też może być sycąca. Istnieje wiele opcji gotowania, ale proponuję zatrzymać się na przepisie ze smażonymi pieczarkami i serem. Planując czas gotowania, pamiętaj, że serwowana przekąska jest zdecydowanie gorąca.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pieczarki opłucz i drobno posiekaj.

Pokrój twardy ser na cienkie talerze.

Posiekaj natkę pietruszki i obraną cebulę.

Rozgrzej olej na patelni, dodaj cebulę i smaż na złoty kolor.

Dodaj pieczarki i kontynuuj gotowanie, aż wilgoć zniknie.

Posyp solą, natką pietruszki, mielonym pieprzem i gałką muszkatołową. Dobrze wymieszaj.

Rozłóż chleb pita na stole i użyj silikonowego pędzla, aby nałożyć cienką warstwę majonezu.

Połóż smażone pieczarki na trzeciej części szerokiej krawędzi chleba pita.

Przykryj grzyby talerzami sera, wsuń luźne boki do środka i zwiń chleb pita w ciasną bułkę. Powtórz z resztą pita i nadzieniem.

Usmaż gotową shawarmę na suchej patelni przez 3 minuty z każdej strony. W tym czasie ser będzie miał czas na dobre stopienie.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy