przekąski 22.01.2022

Shawarma z boczkiem, frytkami i ostrą papryką

20 min
4 porcje
Shawarma z boczkiem, smażonymi ziemniakami i ostrą papryką
Aleksander Talantsev, stock.adobe.com
0

Uważa się, że pierwsza shawarma została ugotowana w Damaszku. Przez wiele lat stała się niezwykle popularna, pojawiło się wiele ciekawych przepisów. Proponuję dziś przygotować pyszną przekąskę z boczkiem, smażonymi ziemniakami i ostrą papryką.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój boczek na małe kawałki i smaż na oleju na złoty kolor.

Pokrój ogórki, kolendrę, obraną cebulę i ostrą paprykę.

Rozłóż chleb pita na stole i posmaruj keczupem zmieszanym z majonezem.

Zajmując trzecią część szerokiej krawędzi, ułóż boczek, pieczone ziemniaki, cebulę, ogórki i ostrą paprykę warstwami.

Posyp posiekaną kolendrą, zawiń boki do środka i zwiń shawarmę w ciasną rolkę. Powtórz z resztą pita i nadzieniem.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy