przekąski 06.07.2023

kanapka Croc-Madame

10 min
2 porcje
Kanapka Croc
Elena, stock.adobe.com
0

Dlaczego nie rozpocząć dnia od francuskiej kanapki Croc-Madame. Nie, Nie musisz iść do kawiarni, z tym przepisem z łatwością sam go ugotujesz. Aby jajko nie rozmazało się podczas smażenia, użyj porcji patelni lub specjalnej formy.

Składniki

do kanapek:
do sosu:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Na porcjowanej patelni rozpuść masło.

Delikatnie rozbij jajko, aby uniknąć uszkodzenia żółtka i usmaż.

Po ustawieniu białka wyłącz ogrzewanie, posyp solą i pieprzem.

Pokrój ser i szynkę na cienkie plasterki.

Posmaruj chleb musztardą, ułóż ser i szynkę.

Przełóż na wyłożoną blachę do pieczenia i piecz przez 10 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni.

Roztop masło na patelni, dodaj mąkę i smaż na złoty kolor.

Dodaj ciepłą śmietanę, gałkę muszkatołową, sól i gotuj do pożądanej gęstości, często mieszając.

Wyjmij kanapki z piekarnika, polej sosem, ułóż smażone jajko na wierzchu.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy