przekąski 22.01.2022

galaretka Urupińska z warzywami

4 godz. 15 min.
6 porcji
Galaretka Urupina z warzywami
azurita, stock.adobe.com
0

Takie galaretowate mięso można podawać jako danie główne lub przekąskę. Często je się go doprawiając ostrym sosem musztardowym, ostrą papryką i solanką pomidorową. Przygotuj galaretkę w stylu urupińskim, być może ten przepis też ci się spodoba!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Uszy i nogi wieprzowe moczyć przez 1 godzinę w wodzie z octem, zeskrobać nożem i dokładnie spłukać.

Ułóż przygotowane potrawy w głębokim rondlu, gotuj przez 10 minut i zmień wodę.

Dodaj obrane cebule, liście laurowe, czerwoną paprykę i gotuj przez 3 godziny na bardzo małym ogniu.

Złap cebulę i wyrzuć. Dodaj posiekaną paprykę, marchewkę i seler. Sól i gotuj przez kolejne 30 minut.

Wyjmij mięso z bulionu, oddziel je od kości, drobno posiekaj i ułóż na talerzach.

Wlej gorący bulion wraz z warzywami do pojemników z mięsem.

Ostudź, a następnie włóż galaretkę do lodówki na 10 godzin.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy