sałatki 02.01.2023

Śledź pod futrem z dressingiem ze śmietany

25 min
4 porcje
Śledź pod futrem z dressingiem śmietanowym
0

Zwracam uwagę na mniej kaloryczną wersję popularnego śledzia pod futrem. Przygotowywana jest sałatka z dressingiem śmietanowym, więc nawet przeciwnicy majonezu chętnie ją jedzą. Radzę używać kwaśnej śmietany, która nie jest zbyt tłusta — maksymalnie 15-20%.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Oczyść śledzie ze skóry i płetw, wypatrosz, usuń kości i pokrój na małe kawałki.

Śledź pod futrem z dressingiem śmietanowym: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 1

Zetrzyj ziemniaki, buraki i marchewkę, posiekaj cebulę.

Śledź pod futrem z dressingiem śmietanowym: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 2

Na szerokim talerzu ułóż ziemniaki, dodaj sól, pieprz i śmietanę. Następnie ułóż warstwy śledzia, cebuli i posyp kolendrą.

Śledź pod futrem z dressingiem śmietanowym: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 3

Buraki i marchewki osobno wymieszać ze śmietaną, solą, pieprzem, a także ułożyć warstwami. Aby sałatka była schludna, używam pierścienia do gotowania. Gotowe danie można ozdobić wzorami kwaśnej śmietany lub ziołami. Przed podaniem sałatę należy odstawić na 2 godziny w lodówce.

Śledź pod futrem z dressingiem śmietanowym: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 4

Zdjęcie: Julia Zubkova

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy