desery 21.12.2022

ciasto Bento w domu

1 godz. 10 min.
2 porcje
Ciasto Bento w domu
Anastassiya, stock.adobe.com
0

Biszkopt na ciasto Bento, w domu okazuje się prawie gorszy, jeśli gotujesz go w profesjonalnej kuchni. Jest równie puszysty i miękki. Impregnacja sprawia, że ciasto jest soczyste, a krem uzupełnia biszkopt, tworząc niesamowite fajerwerki smaków.

Składniki

na biszkopt:
do kremu:
do impregnacji:
  • woda - 50 ml
  • cukier - 50 gr

Przepis na gotowanie krok po kroku

Zacznijmy od przygotowania ciast. Aby to zrobić, połącz suche składniki i dobrze wymieszaj.

W osobnej misce połącz jajko, cukier i olej roślinny. Dobrze ubij, aż się spieni. Dodaj mleko i jeszcze raz ubij.

Teraz łączymy suche i płynne składniki. Ciągle ubijaj ciasto, aby było gładkie i elastyczne.

Przygotuj naczynie do pieczenia. Używam okrągłej formy silikonowej. Posmaruj olejem roślinnym, wlej ciasto i włóż do piekarnika na 30 minut w temperaturze 180C.

Gdy biszkopt będzie gotowy, wyjmij go i odstaw do ostygnięcia. W tym czasie przygotuj krem i impregnację.

Do impregnacji połącz wodę i cukier, podgrzej i pozostaw do ostygnięcia na 10 minut.

W przypadku kremu wymieszaj wszystkie składniki i ubij mikserem elektrycznym, aż będą kremowe.

Wyjmij biszkopt z formy, podziel go na dwie połowy. Zanurz każdą połowę w słodkiej wodzie. Połóż jedno ciasto na naczyniu, posmaruj kremem. Połóż drugie ciasto na wierzchu, posmaruj kremem na wierzchu i na brzegach. Możesz udekorować ciasto świeżymi jagodami, startą czekoladą lub dżemem.

Julia Cion
przepis dodał (a):
Julia Cion
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy